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Re:  Advisory Letter in Response to Request for Opinion as to the applicability of the
Engineering and Land Surveying Act to employees of Regional Councils of
Governments (COG)

Dear Mr. Ritter:

This will respond to your letter to the Attorney General in which you ask various questions
including whether and to what extent G.S. 89C-25(7) of The Engineering and Land Surveying Act
applies to Regional Councils of Governments (COG).

As you are aware, G.S. 89C-25(7) excepts “any political subdivision of the State” or any
“municipality” from certain requirements of the Engineering and Land Surveying Act. Your letter
appears to seek a determination as to whether a COG would be subject to the same exceptions and
powers under G.S. 89C-25(7) as are granted to municipalities and political subdivisions of the
State.

The creation of a COG is governed by G.S. 160A-470 which provides that : “Any two or
more units of local government may create a regional council of governments by adopting identical
concurrent resolutions to that effect ...” The statute further provides that a “unit of local
government means a county, city or consolidated city-county.” G.S. 160A-470(b). Because cities
and counties are both government agencies of the State, Town of Saluda v. Polk County, 207 NC
180, 176 S.E.2d 298 (1934), it would certainly appear that cities and counties would be “political
subdivisions of the State,” for purposes of G.S. 89C-25(7). Further, since cities, counties and
consolidated city-counties are the sole authorized members of a COG, the question becomes
whether a COG is subject to the same rights and exceptions under G.S. 89C-25(7) as its member
governments are.
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With respect to the powers of a COG, Subsections (1) through (7) of G.S. 160A-475
expressly sets out certain powers, while subsection (8) of the statute provides that a COG possesses
“any other powers that are exercised or capable of exercise by its member governments and
desirable for dealing with problems of mutual concern to the extent that such powers are
specifically delegated from time to time by resolution of the governing board of its member
governments that are affected thereby.” G.S. 160A-475(8). See Kloster v. Region D. Council,36
N.C. App. 421, 245 S.E.2d. 180 (1978). Thus we conclude that, so long as a COG has been so
authorized by resolution of its member governments, the COG can perform engineering and
surveying work to the same extent as can “political subdivisions of the State” or “municipalities” as
set out in G.S. 89C-25(7). However, a COG not so authorized by its members would not be granted
the same powers and exceptions set out in the statute.

Thus, with respect to the first three questions in your letter, our conclusion is that a COG, if
it is so authorized by its members, would be permitted to conduct the same engineering and
surveying work, by and through its employees or members, as would municipalities and political
subdivisions of the State as set out in G.S. 89 C-25(7).

In question (4) of your letter, you ask whether a COG can use unlicensed employees to
perform engineering or land surveying services for member municipalities. We note that G.S. 89C-
25(7) allows political subdivisions to perform certain unlicensed work “provided .... that the internal
engineering or surveying activity is not a holding out to or an offer to the public of engineering or of
any service thereof as prohibited by this chapter.” (Emphasis added). Since a COG’s performance
of work for a member government would be “internal” to the COG and would not constitute a
holding out or offer of engineering services to the public, we believe that such work would be
allowable to the extent that it is consistent with the other provisions of Chapter 89C.

In question (5), you ask whether “the providing of services that fall within the practice of
engineering or land surveying under G.S. 89C to another municipality [is] a ‘holding out or an offer
to the public of engineering or any services thereof as prohibited by this Chapter’ under the
language of G.S. 89C-25(7) that negates the possible exception.” We believe the answer to this
question is no. This is based on our belief that the “public,” as the term is used in the statute would
not include local governments. Thus we do not believe that the provision of engineering or
surveying services to a member municipality would be a “holding out or offer to the public.”

In question (6) you ask: “What if in #4 it is providing the survey data from the graphic
information system database (GIS) to the public as a public record for use as a survey.” We
understand question (4) to ask whether a COG can perform unlicensed engineering or surveying
work for a member municipality or county rather than for the public. Since we concluded above
that providing the service to a municipality or county is not offering the service to the “public” we
see no problem with a COG providing a municipality or county with GIS data. We note that
information from a GIS database would generally be publically available information anyway.

In question (7) you ask: “What if in #4 it is advertised to the public as an alternative to
hiring a professional land surveyor to do a survey?” We do not believe that the provision of
services by a COG to its member governments to be work that is “advertised to the public as an
alternative to hiring a professional land surveyor to do a survey.” However, it does not appear that
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the local government can hold the data out to the public as an alternative to surveys unless the work
was done in compliance with Chapter 89C by a licensed professional land surveyor.

In your final question you ask: “If it is determined that a COG is a political subdivision of
the State or a municipality, how does the fact that the COG may be incorporated as a non-profit
corporation affect the determination in general, or as to the specific COG that is incorporated?”
Assuming that the COG has been authorized to incorporate by its members pursuant to G.S. 160A-
475(8), we fail to see how such incorporation would make any difference as to whether the COG
could perform engineering or surveying work. Again, the analysis would be the same as is set out in
the first portion of this letter. The COG, incorporated or not, could perform whatever services could
be performed by its members, to the extent that it has been authorized to do so by resolution of its
member governments.

We hope you find this letter helpful in answering your questions. Please note that this is an
advisory letter. It has not been reviewed and approved in accordance with procedures for issuing an
Attorney General’s opinion.

Sincerely,

o A
Eliza “@ rd McKay

Special Depufy Attorney General

Richard G. Sovferby
Assistant Attorney General

RGS/jt

#144560
MAILING ADDRESS: TELEPHONE: 919-733-3316 LOCATION:
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION FACSIMILE: 919-733-9329 TRANSPORTATION BUILDING
ATTORNEY GENERAL'S OFFICE 1 SOUTH WILMINGTON STREET
1505 MAIL SERVICE CENTER RALEIGH, NC 27601

RALEIGH, NC 27699-1505



